Deel 4: Van ufo naar ifo

Door Erwin Noorman  •   •  Reageer

Deel 4: Van ufo naar ifo

De meeste ufo-waarnemingen die worden gemeld op ufomeldpunt.nl worden gemeld als gevolg van gebrek aan kennis van de melder. Dat klinkt oneerbiedig maar zo is het niet bedoeld. Echter, wanneer je niet weet waar je naar kijkt, kun je je al snel vergissen. Zo zal iemand die nog nooit een Thaise lampion heeft gezien zich verbazen over een flikkerende bol die geruisloos door de lucht zeilde en onverwachts verdween. Ook zal iemand die de landingslichten van vliegtuigen niet kent onder de indruk zijn van de felle lichten die eerst bijna niet bewegen en bij het afbuigen plots lijken te doven.

Om te kunnen spreken van een écht opmerkelijk object — dat wil zeggen, een object dat zich niet gedraagt volgens ons bekende technologie of natuurverschijnselen — is het dus belangrijk voldoende kennis te hebben van verschijnselen die voor een ongetraind oog een ufo zijn.

Voor een volledig overzicht van deze usual suspects verwijs ik u graag naar de Verklaringen-pagina van UFO Meldpunt Nederland.

Case closed

Voor wie hóópt iets onverklaarbaars te hebben vastgelegd kan een melding bij het UFO Meldpunt wel eens onbevredigend zijn als deze dan toch met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wordt verklaard. Laten we drie recente meldingen behandelen die — soms tot ontevredenheid van de melder — zijn opgelost.

Een driehoekig object, gefilmd in infrarood night vision — Utrecht, oktober 2021

Een driehoekig object, gefilmd in infrarood night vision
Utrecht, 7 oktober 2021

Deze melding van een pijlsnelle driehoek ging het hele internet over. De tweet van @ufomeldpunt kreeg 58 retweets en de ingestuurde video (hierboven) was goed voor ruim 2.400 upvotes op Reddit. Ook het sceptische forum Metabunk sloofde zich uit om met allerlei berekeningen tot een verklaring te komen. Een driehoek met een licht op iedere punt is precies wat er in 1979 boven Vliegbasis Soesterberg werd waargenomen en waarvan in België massaal melding werd gedaan tussen 1989 en 1991. Zou dit zo’n driehoek zijn?

Op Twitter reageerde een collega ufoloog dat het wel eens om vogels zou kunnen gaan. Maar die gaan toch niet zo snel en die geven toch zeker geen licht, hoor ik u denken. De snelheid was te verklaren door de 6x zoom van de nachtkijker, waardoor objecten dichter bij de camera veel sneller lijken te gaan. En doordat dit gevogelte binnen het infraroodbereik van de nachtkijker vloog (±600m) zouden de vogels het infraroodlicht weerkaatsen en daardoor oplichten in de nachtkijker.

De vraag of vogels in zo’n strakke formatie konden vliegen werd uiteindelijk zonder enige twijfel bevestigd door Stichting Vogelbescherming, die wisten te vertellen dat het hier waarschijnlijk om drie eenden ging. De melding staat voorts bekend als de Kwik, Kwek & Kwak-case. Bekijk vooral de reacties onder melding om te zien hoe doortastend het meldpunt te werk gaat.

Meerdere knipperende lichtbollen — Goirle, april 2021

Meerdere knipperende lichtbollen
Goirle (Noord-Brabant), 15 april 2021

In de avond van donderdag 15 april ontving het meldpunt meerdere meldingen van een formatie van lichtjes boven Tilburg dat langzaam richting het zuiden bewoog. De lichten waren dan weer aan, dan weer uit en verplaatsten zich individueel. Omdat het meldpunt hiermee zelf ook voor een raadsel stond besloten zij hun hulplijn bij de radarafdeling van luchtmacht in te schakelen. Deze wist hen te vertellen dat rond dat tijdstip boven die locatie een militaire High Altitude Parajump oefening plaatsvond, met als bestemming het nabijgelegen militair oefenterrein Regte Heide. De parachutisten zijn tijdens nachtelijke sprongen voorzien van LED sticks om botsingen in de lucht te voorkomen. Het aan- en uitgaan van de lichten was gezichtsbedrog, veroorzaakt door het draaien en overlappen van de parachutisten.

Een mooie, niet alledaagse verklaring!

Ufo Noordwijk 5 November 2020 4905
Vijf zilverkleurige cilinder/capsule vormige objecten — Noordwijk, november 2020

Vijf zilverkleurige cilinder/capsule-vormige objecten
Noordwijk (Noord-Holland), 5 november 2020

Een vakantieganger nam kort na het opstijgen vanaf Schiphol bovenstaande foto met daarin links boven de horizon een aantal cilindervormige objecten in de lucht. Zouden dit de beruchte Tic Tac’s zijn waar de Amerikaanse marinepiloten mee te maken kregen in 2004? Helaas. Hoewel het meldpunt zich aanvankelijk ook liet misleiden, bood een vers paar ogen van de luchtverkeersleiding het antwoord: wat eruit ziet als horizon is in feite kustlijn. De blauwe bovenste helft is geen lucht maar zee. De zwevende cilinders bleken grote schepen die vanwege de pandemie voor anker lagen bij Scheveningen Anchorage. Dat de melder zich niet helemaal kon vinden in deze verklaring leest u in de reacties onder de melding.

Discussie

Een gezonde discussie over het ufo-fenomeen is waar UFO Zaken om draait. We vragen u daarom deel te nemen onder uw eigen naam en respect te tonen voor de perspectieven van anderen.

Laatste artikelen