Dichterbij disclosure (deel 1)

Door Alex Griffioen  •   •  Reageer

Dichterbij disclosure (deel 1)

Wie het ufo-onderwerp de afgelopen twee jaar op Twitter heeft gevolgd zal de term disclosure herkennen als strak gespannen rode draad. Hoopvolle berichten dat het Pentagon binnenkort de gordijnen zal openen en we eindelijk zullen weten hoe het écht zit vieren hoogtij. Waar komt die indruk vandaan en hoe realistisch is het?

Een voorwaarde voor disclosure, vrij vertaald als open kaart spelen, is dat er in eerste instantie iets verborgen is gehouden. Dat dit het geval is bevestigt de mainstream berichtgeving van de afgelopen twee jaar. Hoewel ufo’s in de conclusie van Project Blue Book — het laatste grote onderzoek door de Amerikanen dat eindige in 1969 — nog werden afgedaan als onschuldige misinterpretaties, blijkt dat het Pentagon in de tussentijd stilletjes nieuw onderzoek deed en nog steeds doet. We hoorden hierover dankzij Luis Elizondo, zelfverklaard hoofd van het laatste onderzoeksprogramma, nadat hij zijn ontslag indiende omdat hij de geheimhouding niet langer acceptabel vond.

Het vertrek van een kopstuk binnen een inlichtingendienst als gevolg van frustratie omtrent geheimhouding zegt een hoop. Het Pentagon hield zaken onder de pet die wat Elizondo betreft van te groot wetenschappelijk belang waren om niet publiek te maken. Kort na zijn vertrek sloot Elizondo zich aan bij het TTSA, een nieuwe op disclosure gerichte denktank van voormalig inlichtingen- en luchtvaartbobo’s die met vergelijkbare motivatie de deuren van hun werkgevers achter zich dichttrokken.

Onder leiding van Blink 182 frontman Tom DeLonge heeft het TTSA de afgelopen twee jaar flink aan de weg getimmerd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zíj de rode draad zijn door de recente berichtgeving. Nu al lijkt het erop dat het ufo-vraagstuk beter bespreekbaar is in zowel de gevestigde media als binnen defensie. Het fenomeen, evenals het onderzoek ernaar, wordt door defensie erkend en disclosure lijkt dichterbij dan ooit.

Een tijdlijn van de berichtgeving die hieraan heeft bijgedragen:

Disclosure Luis Elizondo New York Times
Luis Elizondo — © Justin T. Gellerson voor The New York Times

16 december 2017
Glowing Auras and ‘Black Money’: The Pentagon’s Mysterious U.F.O. Program
The New York Times

Deze onthulling in The New York Times is de oerknal van de laatste disclosure-opleving. In het artikel, grotendeels geïnformeerd door Elizondo, leren we dat het Pentagon tot 2012 nog uitgebreid onderzoek deed naar ufo’s onder het AATIP programma: Advanced Aerospace Threat Identification Program.

Disclosure David Fravor New York Times
Cmd. David Fravor — © M. Scott Brauer voor The New York Times

16 december 2017
2 Navy Airmen and an Object That ‘Accelerated Like Nothing I’ve Ever Seen’
The New York Times

Diezelfde dag publiceerde diezelfde krant een interview met US Navy gevechtspiloot Cmd. David Fravor. Tijdens een oefening werd de USS Nimitz gevechtsgroep enkele dagen gevolgd door onbekende objecten die werden waargenomen door meerdere radarsystemen, piloten en dekbemanning. Fravor vertelt hoe hij een Tic Tac-vormig object probeerde te onderscheppen dat hem  veel te snel af was.


23 april 2019
U.S. Navy drafting new guidelines for reporting UFOs
Politico

Op wat interviews met Cmd. Fravor na bleef het ruim een jaar stil rondom Elizondo en zijn TTSA. Toch heeft het iets in werking gezet, want afgelopen april kondigde de US Navy aan de incidenten met ufo’s zoals Fravor’s Tic Tac serieus te nemen en nieuwe richtlijnen op te stellen voor de rapportering ervan.


22 mei 2019
The Pentagon finally admits it investigates UFOs
New York Post

Pentagon-woordvoerder Christopher Sherwood bevestigt aan de New York Post dat defensie inderdaad ufo’s onderzocht onder het AATIP-programma. Ook na beëindiging van dit programma in 2012 werd het onderzoek voortgezet, aldus Sherwood. Nooit eerder gaf het Pentagon zelf toe zich bezig te houden te houden met ufo’s.

The Nimitz Encounters — © Dave Beaty

26 mei 2019
The Nimitz Encounters
YouTube

Niemand heeft meer werk gemaakt van het USS Nimitz-incident dan onafhankelijk filmmaker Dave Beaty. In deze derde en laatste versie van zijn reportage geeft hij een volledige reconstructie en komen diverse bemanningsleden van de gevechtsgroep aan het woord.

Disclosure Ryan Graves New York Times
Lt. Ryan Graves — © Tony Luong voor The New York Times

26 mei 2019
‘Wow, What Is That?’ Navy Pilots Report Unexplained Flying Objects
The New York Times

Opnieuw schrijft The New York Times over een aanvaring tussen de US Navy en ufo’s; dit keer tijdens een training aan de oostkust in 2015 en opnieuw tijdens oorlogsmissies in het Midden-Oosten. F-18 gevechtspiloten Lt. Ryan Graves and Lt. Dave Aucoin getuigen hierover. In tegenstelling tot Fravor zijn beide piloten nog in actieve dienst.


28 mei 2019
UFOs exist and everyone needs to adjust to that fact
The Washington Post

Geen nieuwe onthullingen, maar een prikkelend stuk in een gerenommeerde krant: ufo’s zijn een feit en we mogen een buitenaardse herkomst niet uitsluiten.

Unidentified: Inside America's UFO Investigation

31 mei 2019
Unidentified: Inside America's UFO Investigation
History Channel

In samenwerking met het TTSA komt History Channel met een 6-delige docuserie genaamd Unidentified: Inside America’s UFO Investigation. Met hulp van diverse luchtvaartexperts en ooggetuigen probeert Luis Elizondo de onderste steen boven te krijgen in het onderzoek naar de ufo-incidenten met de USS Nimitz en USS Roosevelt gevechtsgroepen.

De serie wordt helaas nog niet in Nederland uitgezonden, maar gelukkig verschijnen de afleveringen structureel op het videoplatform Dailymotion.


19 juni 2019
Senators get classified briefing on UFO sightings
Politico

Verschillende senatoren worden achter gesloten deuren door het Pentagon gebrieft over de ufo-incidenten van de US Navy.

De vooravond van disclosure

En daar zijn we dan; Wereld UFO Dag 2019 staat om de hoek (2 juli) en de disclosure-machine lijkt eindelijk in beweging gekomen. Misschien is dit het moment om ons eens af te vragen wat we nu precies verstaan onder disclosure, voordat we iets najagen dat telkens van definitie verandert en als een luchtspiegeling voortdurend aan de horizon blijft. Volstaat de bevestiging van het Pentagon dat unidentified flying objects bestaan en onderzocht worden, of kunnen we pas spreken van disclosure als we alles weten dat er te weten valt?

Nick Pope, voormalig ufo-expert bij het Britse ministerie van defensie, spreekt van drip-disclosure; een zorgvuldig gedoseerde ontsluiting van informatie. We zouden langzaam worden voorbereid op een realiteit die we anders maar moeilijk zouden kunnen accepteren of verkroppen.

Hoe het ook zij: aan het eind van dit jaar weten we een stuk meer dan aan het begin ervan.

Discussie

Een gezonde discussie over het ufo-fenomeen is waar UFO Zaken om draait. We vragen u daarom deel te nemen onder uw eigen naam en respect te tonen voor de perspectieven van anderen.

Laatste artikelen